W dniach 27-28 października 2017 r. odbyła się konferencja pn. „Veritas in vino” organizowana przez Zarząd Tarnowskiej Organizacji Turystycznej w ramach projektu pn. „Opracowanie strategii turystyki winiarskiej jako nowej marki turystycznej Pogórza”. Głównym celem konferencji była prezentacja technicznych i prawnych aspektów produkcji i dystrybucji lokalnych produktów enoturystycznych, łączenie oferty winiarskiej z szerszą ofertą danego regionu.

W pierwszym dniu konferencji swoje wykłady poprowadzili:

Magdalena Kapłan, Anna Nowakowska, Radosław Froń, Piotr Przybek.

Opowiadali oni m.in. o enoturystyce, prawnych aspektach sprzedaży produktów lokalnych, stosowaniu nanotechnologii w uprawie winorośli oraz fermentacji jabłkowo-mlekowej.

Następnego dnia uczestnicy udali się do Winnicy Chronów Anny Cybulskiej oraz Winnicy Dąbrówka Roberta Beściaka, gdzie zdobywali wiedzę praktyczną co do technicznych problemów związanych z uprawą winorośli. W finale odbyło się zwiedzanie Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej, gdzie w praktyce realizuje się ideę dystrybucji produktów lokalnych i ekologicznych.

Konferencja „Veritas in vino” – fotorelacja