W niedzielę 22 lipca 2018 r. odbyła się II edycja  Pleśnieńskiego Bachusa. Impreza doskonale wpisała się w kalendarz lipcowych wydarzeń w gminie Pleśna, towarzysząc kolejnej edycji Święta Owoców i Produktów Pszczelich. Gościem specjalnym wydarzenia był Charles Daigneault, uczestnik programu MasterChef, który w trakcie pokazów kulinarnych przygotował dla miłośników regionalnych potraw kaszotto w białym lokalnym winie. Podczas wydarzenia zaprezentowało się 10 winnic: Winnica Dąbrówka, Winnica Chronów, Winnica Chodorowa, Winnica Goja, Winnica Melancholia, Winnica Rodziny Steców, Winnica Manru, Winnica Zadora, Winnica Janowice, Piwnice Antoniego. Uczestnicy Bachusa z dużym zainteresowaniem zapoznawali się z ofertą enoturystyczną poszczególnych winnic, przy okazji korzystając z degustacji produktów winiarskich. Pokaz sztuki sommelierskiej również wzbudził zainteresowanie. Imprezę zakończyło uroczyste wręczenie dyplomów i medali za najlepiej przygotowaną ofertę enoturystyczną i stoisko degustacyjne.

Projekt „Pleśnieński Bachus – promocja turystyki winiarskiej Pogórza”, został zrealizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.