Czerwcowe spotkanie w lokalnymi winnicami przebiegło pod hasłem „Permakultura, czyli ekologiczna uprawa winorośli w Polsce”. Z tematyką tą zapoznał uczestników spotkania Rafał Stec – właściciel Winnicy Rodziny Steców, który również zaprezentował swoje wina. Warto nadmienić, że obecnie winnica Pana Rafała wdraża ten system u siebie od dwóch lat, w tej chwili oczekując już na certyfikację ekologiczną. Jednym z kluczowych atutów Winnicy Rodziny Steców jest jej położenie. Nie tylko malownicze i urokliwe, skąd można podziwiać panoramę od Beskidu Niskiego po Beskid Wyspowy oraz Pasmo Brzanki, Masyw Wału i Lubinki, a przy odrobinie szczęścia nawet nasze rodzime Tatry, ale również unikalny mikroklimat
i położenie w najcieplejszym miejscu Polski. W trakcie spotkania Pani Zofia Michałowska – właścicielka winnicy Zadora, przybliżyła historię winiarstwa w pierwszym tysiącleciu oraz historię polskiego winiarstwa w okresie średniowiecza. Z kolei Anna Nowakowska przeprowadziła warsztaty z podstawowej znajomości sztuki sommelierskiej, degustacji wina oraz doboru wina do potraw. Tematyka spotkania wzbudziła spore zainteresowanie i dyskusję.