Warsztaty degustacji lokalnego wina były kolejną odsłoną szóstej edycji tarnowskich dionizji. Spotkanie odbyło się w Gminnym Centrum Kultury
w Wierzchosławicach, 15 listopada 2017 r., a uczestnicy mieli okazję wysłuchać prelekcji o historii polskiego winiarstwa, o odmianach hybrydowych
i dlaczego właśnie z takich winorośli produkuje się głównie wino w Polsce oraz spróbować win z okolicznych winnic. W degustacji było 7 win
z okolicznych winnic: Winnica Manru – wytrawny świętomarciński Solaris Winnica Kuźnia – wytrawny Johaniter Winnica Demeter – pólwytrawny Solaris Winnica Rubinowa – wytrawny Solaris i Adamina Winnica Rodziny Steców – czerwony wytrawny Leron (Leon Millot z Marechal Foch) Winnica Dąbrówka – czerwony wytrawny Regent Piwnice Antoniego – Vermell – czerwone wzmacniane słodkie wino. I właśnie to ostatnie wino najbardziej przypadło do gustu uczestnikom warsztatów, słodkie, ale z lekką nutą kwasowości, a aromat i smak przywodził na myśl wczesnojesienny spacer po lesie i łące, leśne owoce, miękka i gładka ściółka, ale też zapach polnych kwiatów i ziół. Przyjemne, soczyste, wyraziste. W trakcie degustacji odbyła się również prezentacja lokalnych winnic, a spotkanie poprowadziła Anna Nowakowska.