W niedzielny wieczór, 12 listopada 2017 r. w drugim dniu VI edycji Tarnowskich Dionizji, w restauracji Błękitna Aleja odbyły się warsztaty łączenia wina i serów. Spotkanie poprowadziła Anna Nowakowska – pasjonatka wina, redaktorka blogów o tematyce winnej i kulinarnej, od kilku lat współpracująca z magazynem winiarskim „Czas wina” oraz tygodnikiem „Temi”. Wino i sery to niezwykle interesujący mariaż niosący całe spektrum smaków i zapachów. Możliwości łączenia jest wiele. Odpowiednio dobrane wino potrafi wydobyć smak sera i odwrotnie tworząc nową jakość smaku. Przygotowana została deska serów (8 rodzajów: świeże, miękkie, twarde, pleśniowe, kozie) i sparowana z winami z lokalnych winnic: Winnica Manru – wytrawny świętomarciński Solaris, Winnica Chronów – biały wytrawny Seyval Blanc w kupażu z Hibernalem oraz czerwony wytrawny Regent z Rondo, Winnica Rodziny Steców – czerwony wytrawny Marechal Foch w kupażu z Leon Millot, Winnica Dąbrówka – półsłodki tegoroczny Solaris oraz z Piwnic Antoniego wino Danutie – słodki, szaptalizowany miodem kupaż kilku odmian. Do serów twardych, żółtych, m.in. cheddar, parmezan, gouda idealnie pasowały degustowane wina czerwone wytrawne, ale też świetnie zgrało się z nimi białe wytrawne wino
z Winnicy Chronów. Feta również doskonale smakowała z wytrawnym kupażem Seyval Blanc i Hibernal oraz młodym aromatycznym wytrawnym winem z odmiany Solaris z Winnicy Manru. Podobnie ser kozi. Sery miękkie pokryte białą pleśnią oraz ser z przerostem niebieskiej pleśni idealnie pasowały do półsłodkiego Solarisa z Winnicy Dąbrówka oraz szaptalizowanego słodkiego wina Danutie z Piwnic Antoniego.