Obserwując potencjał małopolskiego winiarstwa, z inicjatywy wicemarszałka Tomasza Urynowicza, w Małopolskim Instytucie Kultury odbyło się spotkanie z tymi, dla których sztuka produkcji wina jest niezwykle ważna. Podczas wydarzenia podsumowano dotychczasowe osiągnięcia małopolskich winiarzy, a także dyskutowano na temat działań jakie należy podjąć, by w pełni wykorzystać szansę Małopolski, jako regionu z ogromnym winiarskim potencjałem.

Małopolska dzięki wspaniałemu dziedzictwu, a także doskonałej ofercie przyciąga rzesze turystów. Tylko w ubiegłym roku odwiedziła nas ich rekordowa liczba – 16,8 mln osób. Nasz region może się poszczycić m.in. bogatą ofertą winiarską. Branża ta budzi coraz większe zainteresowanie wśród odwiedzających. Chcemy rozwijać tę gałąź, by maksymalnie wykorzystać potencjał naszego województwa w tym zakresie

– mówi wicemarszałek Tomasz Urynowicz.

W naszym województwie funkcjonuje dziś już ponad 100 winnic, z których około 30 prowadzi działalność komercyjną. Każde z tych miejsc jest tworzone przez ludzi z pasją, którzy z wielkim zaangażowaniem i profesjonalnym podejściem produkują napój bogów.

Wraz z rozwojem winiarstwa rozwija się także oferta produktów enoturystycznych. Najbardziej rozpoznawalnym jest Małopolski Szlak Winny, który powstał przy wsparciu Województwa Małopolskiego. Szlak obecnie skupia 35 winnic i prężnie się rozwija. Wśród nich warto wspomnieć o Winnicy Zadora, usytuowanej w Szczepanowicach, Winnicy Gaj z Mogilan czy Winnicy Comte z Kluczy.

Od wielu lat w ramach szlaku są organizowane Dni Otwartych Winnic, które z roku na rok zyskują nowych sympatyków. W regionie nie brakuje również różnego rodzaju cyklicznych imprez i wydarzeń związanych z polskim winiarstwem, np.: Tuchovinifest, Tarnowskie Dionizje, Pleśnieński Bachus czy Jesień Enologiczna.

Dużą aktywność w tym temacie wykazują także małopolskie organizacje pozarządowe m.in. Małopolskie Stowarzyszenie Winiarzy, Stowarzyszenie Winiarzy Jury Krakowskiej czy Stowarzyszenie Kobiety i Wino, które często w niekonwencjonalny sposób pobudzają zainteresowanie regionalnym winiarstwem.

Dla Samorządu Województwa Małopolskiego turystyka winiarska ma wyjątkowe znaczenie. Tuż obok przysmaków produkowanych przez lokalnych przedsiębiorców m.in. wędlin, chlebów czy serów, wino stanowi doskonały dodatek do wielu regionalnych potraw.

Co więcej, winiarstwo znakomicie wpisuje się w działania podejmowane przez Województwo Małopolskie w ramach programu EkoMałopolska. Doskonałe wina są tworzone przez prawdziwych pasjonatów, na bazie naturalnych produktów, stanowiących nasze lokalne dobro, a do tego rodzą się w otoczeniu wyjątkowej i malowniczej przyrody.

W wydarzeniu wziął udział radny województwa Wojciech Skucha.

 

Więcej: https://www.malopolska.pl/aktualnosci/turystyka/malopolska-kraina-mlekiem-miodem-i-winem-plynaca