Dworski spichlerz położony na skraju Parku Sanguszków w Tarnowie od lat stoi niezagospodarowany. Kilka lat temu miał przejść generalny remont, lecz nic z tego nie wyszło. Pojawiła się jednak nowa nadzieja.

Tarnowscy winiarze dążą do tego, aby w zabytkowym obiekcie utworzyć Małopolskie Centrum Winiarstwa – z salami szkoleniowymi i ekspozycyjnymi – które także dokumentowałoby dzieje wyrobu szlachetnych trunków w regionie.
– Tarnów, naszym zdaniem, świetnie nadaje się na utworzenie takiej placówki – twierdzi Jan Czaja z Centrum Produktu Lokalnego w Rzuchowej i Tarnowskiej Organizacji Turystycznej, która promuje enoturystykę. – Region ma bogatą historię winiarstwa. Dziś w całej Małopolsce funkcjonuje ok. 100 większych i mniejszych winnic, najwięcej na Pogórzu. Uważamy, że nie można zmarnować tkwiącego w winiarstwie potencjału turystycznego.
Inicjatywa ta, wsparta funduszami unijnymi, może być ratunkiem dla podupadającego XIX-wiecznego spichlerza pamiętającego epokę Sanguszków z Gumnisk. Planuje się także założyć w otoczeniu obiektu, na pobliskich polach, winnice, w których uprawiałoby się winorośl różnych odmian. Więcej na ten temat piszemy w najbliższym wydaniu TEMI.

Więcej: https://www.temi.pl/portal/portal-tarnow/wino-w-starym-spichlerzu/