Powtórzmy: w winiarskim regionie ENOTarnowskie wszystko do siebie pasuje, wszystko się tu zgadza. O tej zgodności, która czyni region niepowtarzalnym, piszemy dla Was od pewnego czasu, tutaj na blogu, także na naszym Facebooku.
Dzisiaj opowiemy Wam co nieco o chyba najbardziej dla ENOTarnowskie klasycznym zestawianiu – półsłodkie, białe wino plus sałatka z Pięknego Jasia, wędzonej śliwki i miodu. Jest to ikoniczne zestawienie nie tylko dlatego, że smaki i aromaty wina i potrawy pięknie do siebie pasują, ale także ze względu na produkty użyte do sałatki.
Piękny Jaś z Doliny Dunajca to produkt z certyfikatem Unii Europejskiej – Chronionym Znakiem Pochodzenia. To duma regionu, a przede wszystkim niebywale smaczna, zdrowa, wartościowa pod każdym względem fasola. Fasola uprawiana jest, jak sama nazwa wskazuje, w Dolinie Dunajca od Jurkowa począwszy po ujście rzeki do Wisły. Szukajmy Pięknego Jasia z certyfikatem, to gwarancja jakości i smaku, taki znajdziecie u Jana Czaji prowadzącego w Rzuchowej gospodarstwo ekologiczne. Warto tu podkreślić, że Czaja jest prekursorem wielu innowacyjnych pomysłów, począwszy od Paczki od Rolnika (skrócenie łańcucha dostaw), przez promocję regionu (pisanie projektów, pozyskiwanie środków, realizacja), po stworzenie Centrum Produktu Lokalnego (przestrzeń wystawiennicza i sprzedażowa produktów lokalnych, miejsce prezentacji i spotkań). Dobre praktyki współpracy biznesowej wpisane są w działania Czaji.
Wędzona i suszona śliwka to z kolei domena okolic Iwkowej. To w wioskach tej gminy powstaje słynna susorka iwkowska (mieszanka suszonych śliw, jabłek i gruszek). Tam właśnie, w Dobrocieszu, w sposób tradycyjny, wg starych rodzinnych receptur, Grzegorz Piwowar w swoim gospodarstwie rolno-sadowniczym suszy i wędzi owoce. Przede wszystkim węgierki, ale także jabłka i gruszki. Piwowar rozwija gospodarstwo we współpracy z lokalnymi rolnikami, producentami, winiarzami (np. jego śliwy stanowią nadzienie w pierogach przygotowywanych i serwowanych w Winnicy Nowizna oraz w kolejnym tam robionym smakołyku – śliwach w boczku).
I wreszcie miód. Tutejsze tereny, ekologicznie czyste, pełne kwietnych łąk, lasów i sadów, są wręcz wymarzonymi terenami dla pszczelarzy. Jedną z najbardziej znanych pasiek w ENOTarnowskie jest Pasieka Wędrowna Wantuch mieszcząca się w Zborowicach koło Ciężkowic i prowadzona przez Bartłomieja Wantucha. Jego mama Iwona Wantuch w ramach Gospodarstwa Pasiecznego prowadzi Brzęczący Ogród i Pszczelą Kuźnię, miejsca, w których powstają rękodzielnicze wyroby na bazie pszczelego wosku oraz gdzie prowadzone są warsztaty i zabawy edukacyjne. Co do miodów, zauważyliście w nazwie „pasieka wędrowna”? Oznacza to, że p. Bartłomiej wozi ule (w sumie ma 135 pszczelich rodzin) w miejsca, w których „jest pożytek”, czyli tam, gdzie akurat kwitną miododajne kwiaty, rośliny, gdzie pojawia się spadź. Tam pszczoły zbierają pyłek, na bazie którego pozyskiwany jest miód. Do naszej sałatki proponujemy miód lipowy, bardzo aromatyczny, o pięknym głębokim, miedzianym kolorze.
A sałatka? Ugotowanego Pięknego Jasia pomieszajcie z wędzoną śliwa, skropcie miodem, szczyptą pieprzu. To wszystko! Śliwa jest mięsista, ma wytrawny, wędzony smak i dymny zapach, Jaś jest lekko słodki, ma wyrazistą strukturę, a miód pięknie oba te produkty łączy.
Idealnie pasuje tutaj półsłodka Anna z Winnicy Dąbrówka. Rocznik 2020 ma 35 g cukru resztkowego, 4 g kwasu oraz 12% alkoholu. To wino niefiltrowane, zrobione w stu procentach z Solarisa, czyli szczepu, który w Polsce przyjął się rewelacyjnie. Anna ma czysty, średnio intensywny, jasno-słomkowy kolor. Pachnie kwitnącą łąką, dojrzałą brzoskwinią, pomarańczą, miodem i morelą. W ustach wino jest pełne, ładnie się zaokrągla, czuć słodycz dojrzałych owoców (brzoskwinia, nektarynka) i polnych kwiatów.