Przyglądnijmy się Biegowi w Janowicach przy Małopolskich Winnicach, najświeższej imprezie w ENOTarnowskie zorganizowanej przez trzech winiarzy z Janowic. Wymyślili ją i przeprowadzili Wiesław Chlipała z Winnicy Janowice, Grzegorz Gondek z Winnicy Gierowa oraz Andrzej Haus z Winnicy Uroczysko. Skorzystali z dotacji z Małopolski, napisali projekt, uzyskali środki, zapewnili oprawę medialną, wsparcie lokalnego samorządu.
Jako, że był to nowatorski pomysł nie tylko w regionie, ale w skali Polski – połączenie kultury sportowej z kulturą wina – na starcie biegu pojawiło się sporo biegaczek i biegaczy. Trasa, wymagająca, bo po sporych górkach i przy upalnej pogodzie, biegła od Winnicy Janowice przez Winnicę Gierowa do Winnicy Uroczysko, gdzie była meta.
Meta, a jednocześnie miejsce komfortowego wypoczynku tak dla uczestników zawodów, jak i licznie przybyłych mieszkańców regionu. Po zawodach można się było zrelaksować przy kieliszku lokalnego wina, serach od regionalnych serowarów, sokach jabłkowych od Zwolińskiego „Soki Prosto z Sadu” (też Janowice!), smakowitym żurku przyrządzonym przez gospodynie oraz kiełbaskach i mięsu z ogniska. Można było cudownie nic nie robić, leżeć na leżaczkach i spędzać czas powoli, zgodnie z rytmem natury.
Wracając do Winnicy Uroczysko, we wcześniejszych wpisach i na blogu ENOTarnowskie przedstawiliśmy już Państwu trzy flagowe etykiety, wina: Chors (odmianowy Hibernal), Białobóg (kupaż Seyval Blanc i Jutrzenki) oraz Mokosz (odmianowa Jutrzenka). Proponowaliśmy je odpowiednio do karpia z pieca w jarzynach z Gospodarstwa Rybackiego w Przyborowie Mariana Tomali, do kremu ziemniaczanego oraz do wędzonego pstrąga z gospodarstwa Złoty Pstrąg Stanisława Ziółkowskiego z Kończysk.
Dzisiaj proponujemy Swaróg, wino różowe, ale zrobione – uwaga! – z Pinot Gris, czyli odmiany na wina białe, czyli bardzo nietypowo, bo jak doskonale wiecie, różowe wina w zdecydowanej większości robi się z odmian czerwonych (na czerwone wino). Ale Haus przekonał, że można i z Pinot Gris (w wolnym tłumaczeniu „Szary Pinot”).
Swaróg rocznik 2019 jest winem wytrawnym, bardzo miękkim i łagodnym w ustach, o niskiej kwasowości. Pachnie czerwonymi owocami z ogrodu, przede wszystkim truskawkami, wyczuwa się też nuty białych, wczesnoletnich kwiatów.
Aż kusi, by wino podać z czymś absolutnie lekkim, niezobowiązującym, sezonowym, najlepiej z owocami sadu. Świetnie będą pasować czereśnie albo deserowe winogrona, oba owoce z Winnicy Gierowa Grzegorza Gondka oraz jabłka z sadu Dariusza Zwolińskiego. Nic tu nie trzeba robić, jedynie schłodzić wino do 9 stopni i delektować się nim pałaszując świeże owoce.