Gospodarstwo Rolne Jana Czaji rozlokowane na terenie dawnego zespołu dworsko-parkowego w Rzuchowej liczy sobie kilkanaście hektarów. Uprawiane są tutaj jarzyny, przede wszystkim burak ćwikłowy Czerwona Kula, o którym już Wam pisaliśmy, ziemniaki, ogórki i słuszna duma tych terenów, czyli fasola Piękny Jaś. Na potrzeby obornika hodowane są także krowy polskiej rasy czerwonobiałej.
Gospodarstwo ma certyfikat ekologiczny przyznawany przez jednostkę COBICO. Uzyskanie i utrzymanie tej certyfikacji nie jest proste. Czaja zauważa, że coraz więcej gospodarstw ekologicznych upada, nie daje rady. – Między innymi dlatego potrzebna jest współpraca, by ten ekologiczny aspekt utrzymać, by go promować, by pokazać konsumentom, że warto kupować ekologiczne, najwyższej jakości produkty, najlepiej prosto od rolnika – mówi.
No właśnie, prosto od rolnika. Po to, by skrócić łańcuch dostaw, by produkt – jarzyny, warzywa, zioła, owoce – były jak najświeższe, by jak najszybciej i bezpośrednio dotarły do odbiorcy, Czaja stworzył Centrum Produktu Lokalnego i Paczkę od Rolnika. CPL mieści się na terenie jego gospodarstwa w Rzuchowej. Ten zbudowany przy pomocy unijnych środków budynek pełni funkcję wystawienniczą, sprzedażową, szkoleniową, degustacyjną, jest miejscem spotkań studyjnych, komentowanych degustacji.
Wokół CPL wyrosła, a właściwie została stworzona cała infrastruktura. Znajduje się tutaj pasieka, są ścieżki przyrodnicze, jest ogród starych odmian, jest najmniejsza w Polsce jednoarowa Winnica Epigon, gdzie posadzonych jest 40 krzaczków winorośli odmian deserowych i przerobowych.
Z inicjatywy Czaji i we współpracy z Tarnowską Organizacją Turystyczną, Małopolskim Stowarzyszeniem Winiarzy oraz lokalnymi winiarzami, winnice wzbogaciły się w atrakcyjną dla enoturystów infrastrukturę. Są estetyczne, spójne wizerunkowo oznakowania winnic, są duże tablice z mapą regionu, zaznaczonymi winnicami, trasami rowerowymi i atrakcjami turystycznymi, są ławki, na których można odpocząć, i wiele innych elementów. Wytyczony i oznakowany został także szlak rowerowy EnoVelo, biegnący pięknymi terenami pośród wzgórz, doliną Dunajca.
Efektem dobrych praktyk i skutecznej współpracy są także imprezy organizowane na winnicach czy też w regionie ENOTarnowskie z udziałem winiarzy. Takie wydarzenia, jak Wianki na Winnicy, Majówki na Winnicach, Pleśnieński Bachus, Wielkie Tarnowskie Dionizje, Tuchovinifest, mają swoją rangę i ściągają prawdziwe rzesze enoturystów.
I właśnie takie imprezach najlepiej oddają charakter i ducha regionu, energię tutejszych małych producentów, winiarzy, piekarzy, serowarów, pszczelarzy, sadowników, rybaków, rolników, hodowców, masarzy. Na takich imprezach można degustować wina z lokalnych winnic, można uczestniczyć w komentowanych degustacjach prowadzonych przez sommeliera, można kosztować smakołyki przygotowane przez koła gospodyń wiejskich czy też małych, indywidualnych wytwórców. Można spróbować i kupić lokalne produkty: octy, zioła, owoce, warzywa. Także te z ekologicznego Gospodarstwa Rolnego Jana Czaji.