Grzegorz Gondek to najmłodszy winiarz w ENOTarnowskie, jednocześnie z bogatą praktyką zdobywaną na winnicach w Niemczech. Te doświadczenia przenosi do swojej winnicy. Dodajmy, winnicy małej, kompaktowej, ale z dużym potencjałem. Obecna powierzchnia winnicy to 0,6 hektara.  – Właśnie w tym roku poszerzyłem winnicę o dwadzieścia arów – mówi Gondek.

Credo Grzegorza Gondka to jak najbardziej naturalna uprawa, jak najmniejsza ingerencja winiarza w proces powstawania wina oraz ograniczenie wydajności z krzewów. Nie są to czcze deklaracje, ten styl wyraźnie da się wyczuć w winach z Winnicy Gierowa: soczystych, owocowych, z mineralną nutą.

Wracając do wielkości winnicy – ten wydaje się niewielki wzrost powierzchni jednak pokazuje tendencję rozwojową Gierowej. Podobnie, jak eksperymentalne nasadzenia odmian przerobowych w Polsce niezbyt popularnych, a poza granicami kraju cieszących się sporym zainteresowaniem. Oczywiście, większość nasadzeń to winorośle charakterystyczne dla polskiego winogrodnictwa. Na wina białe rosną tutaj Solaris, Seyval Blanc, Muscaris, Souvignier Gris – odmiana u nas jeszcze niezbyt znana, a jak twierdzą znawcy z wyjątkowo dużym potencjałem, Saint Pepin oraz polska hybryda, czyli niepowtarzanie, bardzo owocowo, a jednocześnie ziołowo pachnąca Jutrzenka. Na wina czerwone i różowe Monarch, Pinot Noir Precoce i Pinot Noir. Ten ostatni, klasyk absolutny, ma się w tutejszym terroir wyjątkowo dobrze.

A terroir jest tu dla winorośli (także czereśni) wymarzone: ostro nachylony południowy stok o delikatnie zachodnim wychyleniu chroniony jest od północy wysokim wzgórzem, otwarta linia wschód-zachód umożliwia wiatrom wietrzenie krzewów, płynący w oddali Dunajec stabilizuje winnicę, odbija światło słoneczne, daje oddech, a w niektórych częściach winnicy tarasowe (jedyne w regionie tarasowe!) nasadzenia pozwalają na świetną gospodarkę wodną, podobnie, jak gleba, typowa, podgórska, gliniasto-ilasta.

Winnica Gierowa aktywnie uczestniczy w projektach, przedsięwzięciach, wydarzeniach, festiwalach, festynach i targach, zarówno organizowanych przez podmioty zewnętrzne, jak i we współpracy z sąsiednimi winiarzami. Intensywnie przebiega także współpraca z serowarami, piekarzami, masarzami i pozostałymi producentami z regionu, których wyrobami Grzegorz Gondek częstuje enoturystów licznie Gierową odwiedzających.

Wszystko dobrze tu współgra, te sery, chleby, winogrona deserowe, czereśnie, wina… Można sprawdzić samemu odpoczywając i delektując się smakiem ENOTarnowskie w drewnianej altance posadowionej u stóp tarasowych nasadzeń w Winnicy Gierowa…

Skip to content