Winnica Rodziny Steców

Winnica zlokalizowana jest na południowo-wschodnich obrzeżach Tuchowa. Winoroślą obsadzony jest stok południowy i południowo-zachodni od 220 do 320 metrów wysokości. Od północy winnicę otacza wielki, kilkusethektarowy leśny kompleks – Lasy Tuchowskie – chroniący winorośl od zimnych wiatrów i mrozów. W pobliżu nie ma żadnego przemysłu, ani dużych gospodarstw rolnych, dzięki temu jest tu cisza, spokój i czyste powietrze, klimat idealny dla winnicy i enoturystyki. Winnica jest certyfikowana ekologicznie, uprawa prowadzona jest na zasadzie permakultury. Oprócz winorośli nie ma żadnych innych nasadzeń, żadnych siewek innych roślin. Nie stosowane są pestycydy, herbicydy, randapowanie. Historycznie były tutaj zlokalizowane małe gospodarstwa stosujące naturalne nawożenie, więc ziemia jest zdrowa i żywa. Gleba podgórska: skała piaskowa, margle i glinka. Winnica prowadzi szkółkę winorośli, z sadzonkami przeznaczonymi na własne potrzeby i na sprzedaż.

Kontakt

Michał Stec
Wołowa 60a gm. Tuchów
Właściciel: Michał Stec
tel. 792 640 955
winnicarodzinystecow@gmail.com
www.winnicarodzinystecow.pl

Rok założenia

2007
Pierwsze wina w sprzedaży
w 2014 rok

Powierzchnia

16 ha całe gospodarstwo – obsadzone 8 ha

Uprawiane odmiany:

Wina czerwone: Rondo, Regent, Cabernet Cortis, Leon Millot, Bolero, Swenson Red
Wina białe: Solaris, Bianca, Johanniter, Seyval Blanc, Aurora, Jutrzenka, Hibernal, Muscaris

Galeria

Nasze wina

Hibian

Biały, wytrawny kupaż: Hibernal, Bianca (60:40).
Fermentacja przebiega w stalowych kadziach w temperaturze do 18 stopni. Jest długa i powolna, nawet do kilku tygodni. Wino minimum rok dojrzewa w stalowych kadziach.
Alkohol 11%. Bez cukru resztkowego, kwasowość 6-7 g.
Kolor jasny, prawie przeźroczysty z delikatną nutką platynową.
Prawdziwa bomba aromatyczna, wino zdecydowanie do wąchania! Wybijają się aromaty kwiatowe, przede wszystkim fiołki, w atrakcyjnym połączeniu z dojrzałymi cytrusami i owocami egzotycznymi. Znajdziemy tu i pomarańcz, i marakuję, i mango.
W ustach lekkie, przyjemne, o niskiej kwasowości, z wyczuwalną, delikatną słodyczą pochodzącą wyłącznie z aromatów.
Nadaje się do samodzielnego picia, jako aperitif oraz do delikatnych, świeżych, niedojrzewających serów kozich.

Hibis

Biały, wytrawny kupaż: Aurora, Seyval Blanc, Johanniter, Solaris (40:30:20:10)
Pełne przeciwieństwo Hibiana. To wino jest fermentowane i leżakowane w beczkach dębowych. Na pełnym osadzie leży od 3 do 6 miesięcy, w tym czasie jest mieszane. Potem leżakuje jeszcze minimum rok w beczce z francuskiego dębu, używanej i po pełnej renowacji przez bednarza, łącznie z ponownym wypalaniem.
Alkohol 11%. Bez cukru resztkowego, kwasowość 6 g.
Kolor intensywnie słomkowy, łapiący złote refleksy z dębiny.
Aromaty mocno złożone. Są tu egzotyczne owoce, ale też kardamon, cynamon i wanilia.
W ustach maślane, gładkie, okrągłe, pełne, oleiste, gęste, ekstraktywne, o stosunkowo niskiej kwasowości, z miękkimi, wyczuwalnymi taninami.
Wino dobrze sprawdzi się z intensywniejszymi serami, pieczonymi rybami, lekkimi daniami w maślanych i śmietanowych sosach. Nie ma tendencji do zapachowej dominacji nad potrawą, natomiast ładnie uzupełnia i podkreśla smak dania.

Sibiano

Biały, wytrawny kupaż: Seyval Blanc, Muscat Odeski, Muscaris, Jutrzenka (60:30:5:5).
Fermentacja przebiega w stalowych kadziach w temperaturze do 18 stopni. Jest długa i powolna, nawet do kilku tygodni. Wino minimum rok dojrzewa w stalowych kadziach.
Alkohol 11%. Bez cukru resztkowego, kwasowość 7,2 g.
Kolor jasny, przejrzysty, z żółtą nutką.
Aromaty typowo muszkatowe, ale nie agresywne, bardzo subtelne. Przede wszystkim pomarańcz, miód, piżmo i konwalia.
W ustach lekkość i dobrze wyczuwalna kwasowość.
Wino idealne do ryb, owoców morza, do sałatek, delikatnych dań z podwyższoną kwasowością, bardzo ładnie odświeża usta.

Rose

Różowy, wytrawny kupaż: Swenson Red, Bolero, Regent, Marechal Foch (70:10:10:10).
Fermentacja, praktycznie bez maceracji, przebiega w stalowych zbiornikach i trwa około pół roku. To typowo letnie wino, wprowadzane najwcześniej, już w maju i czerwcu.
Alkohol 11%. Bez cukru resztkowego (aczkolwiek w ustach wydaje się, że cukier jest!), kwasowość 5 g.
Kolor jasnoróżowy.
Aromaty bardzo mocne i wyraziste, charakterystyczne dla Swenson Red, czyli poziomka, truskawka, a nawet nuty lizaków.
W ustach wyczuwalne bardzo delikatne garbniki i delikatna kwasowość. Wino lekkie, niezbyt złożone.
Do samodzielnego picia, jako aperitif, świetnie sprawdza się z owocowymi deserami. Mocnymi aromatami potrafi zdominować wszystko, dlatego kieliszek po degustacji koniecznie trzeba intensywnie wypłukać!

Leron

Czerwony, wytrawny kupaż: Leon Millot, Rondo (60:40).
Fermentacja ciepła przebiega w temperaturze do 30 stopni, trwa 10-12 dni. Po zlaniu 60 procent soku fermentuje w stali, a 40 procent w beczkach. Połączone wina trafiają najpierw do beczki, następnie do stalowych zbiorników, gdzie minimum rok leżakują.
Alkohol 13%. Bez cukru resztkowego, kwasowość 5 g.
Kolor bardzo ciemny, prawie czarny jest wynikiem długiej maceracji oraz właściwości szczepów.
Mocne aromaty owoców leśnych, przede wszystkim jeżyn, dobrze wyczuwalne są też wiśnie, czereśnie i czarna porzeczka. Z beczki pojawia się wanilia.
Usta przyjemne, z niską kwasowością, łagodnymi garbnikami i ciemnymi owocami leśnymi.
Dobre do samodzielnego picia oraz do łagodnych potraw nie obciążonych przyprawami: pierś z kaczki z piekarnika, makarony z pomidorowym sosem, faszerowane papryki, polędwiczka wieprzowa.

Roch

Czerwony, wytrawny kupaż: Regent, Marechal Foch, Rondo, Leon Millot (55:40:3:2).
Fermentacja ciepła przebiega w temperaturze do 30 stopni, trwa 10-12 dni. Po zlaniu 60 procent soku fermentuje w stali, a 40 procent w beczkach. Połączone wina trafiają najpierw do beczki, następnie do stalowych zbiorników, gdzie minimum rok leżakują.
Alkohol 13%. Bez cukru resztkowego, kwasowość 6 g.
Kolor bardzo ciemny.
W nosie przede wszystkim jeżyna i leśna borówka, pojawiają się też dymne, wędzone aromaty oraz wanilia, papryczka jalapeno i wiśnia.
W ustach wyrazisty kręgosłup zbudowany z mocnych taniny i wyższej kwasowości. Wino ma potencjał, może długo leżakować nawet do 5 lat, wtedy osiąga pełnię, ale nadaje się do pica także, jako młode.
Ze względu na mocną budowę wino można parować z poważnymi potrawami, przede wszystkim pieczonymi, smażonymi, grillowanymi mięsami, zawiesistymi gulaszami.

Antonio

Czerwony, wytrawny kupaż: Bolero, Cabernet Cortis, Pinot Noir (70:20:10)
Bardzo krótka maceracja 3-4 dni. Fermentacja ciepła, przebiega w temperaturze do 25 stopni. Finalnie wino trafia do używanej beczki, gdzie rok leżakuje.
Alkohol 12%. Bez cukru resztkowego, kwasowość 6 g.
Kolor jasnoczerwony, co jest efektem krótkiej maceracji.
Wino w stylu Pinot Noir, z typowymi dla tego szczepu aromatami świeżych, nieprzetworzonych owoców, głównie malin i truskawek, ponadto nutka fiołka, struganego ołówka, troszkę wanilii.
W ustach wino lekkie, z dyskretnymi taninami, wyczuwalną kwasowością, obfitą owocowością.
Idealne do delikatnych potrawy, niezbyt aromatycznych, np. pasztety jarzynowe, zupy kremowe.

Oferta turystyczna

Obejmuje oprowadzanie po winnicy z omówieniem historii winnicy i uprawianych szczepów oraz komentowaną degustację win z deskami lokalnych serów i wędlin. Oferta jest dostępna zarówno dla osób indywidualnych, jak i grup zorganizowanych.
Cena: do indywidualnego ustalenia.
Na miejscu prowadzona jest sprzedaż win, nie ma w sprzedaży innych produktów regionalnych. Stałe posiłki nie są dostępne.

Wydarzenia

Przy okazji odbywającego się od 2016 roku Międzynarodowego Festiwalu Wina w Tuchowie TUCHOVINIFEST, co roku w winnicy odbywają się spotkania przy ognisku i winie. To znakomite forum dla dziennikarzy, winiarzy i wielbicieli wina do wymiany myśli, poglądów, planów.

Kalendarium wydarzeń

Maj 2021
Nie odnaleziono wydarzeń!