Winnica Zadora

Winnica leży w Szczepanowicach na stoku o nachyleniu 10% z ekspozycją południową, na wysokości 280 m n.p.m. Siedlisko jest najbardziej na zachód wysuniętym krańcem Kotliny Sandomierskiej. Winnica od północy w sposób naturalny osłonięta jest wałem górującym nad stokiem, natomiast od wschodu i zachodu otaczają ją stare, naturalne sady pełne jabłoni, śliw i czereśni. Wpływ na mikroklimat winnicy ma także ciepło płynące znad Tarnowa – miasta zwanego polskim biegunem ciepła. Tutejsza gleba ma charakter pylasto-gliniasto-kamienisty. Kamień to czerwony piaskowiec opatowicki z wtrąceniami tlenków żelaza i miedzi, mający wybitnie pozytywny wpływ na czerwone wina. Kwasowość gleby 6,88 pH.
Onegdaj była tutaj winnica Chrząstowskich herbu Zadora – stąd dzisiejsza nazwa winnicy. Chrząstowscy byli właścicielami Szczepanowic jeszcze do połowy XIX wieku. Zadora jest członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska od 2015 r.

Kontakt

Zofia Michałowska
Szczepanowice 215, gm. Pleśna
33-114 Rzuchowa
tel. 502 714 696
www.winnica-zadora.pl
e-mail: zmichalowska@op.pl
e-mail: winnica.zadora@gmail.com

Godziny otwarcia

Piątek: 16.00 – 18.00
Sobota: 10.00 – 18.00

Rok założenia

Rok założenia: 2007. Pierwsze wina w sprzedaży w 2011 roku

Powierzchnia

2,3 ha

Uprawiane odmiany:

Wina czerwone: Rondo, Regent, Cabernet Cortis, Leon Millot, Pinot Noir, Marechal Foch, Dornfelder
Wina białe: Solaris, Bianca, Johanniter, Seyval Blanc, Merzling, Ortega, Helios, Orion, Hibernal, Chardonnay, Phoenix

Galeria

Nasze wina

Bene

Wino czerwone
Wino taniczne, cieliste i dobrze zbalansowane. W nosie kwiatowe z dominującą nutą hibiskusa i dzikiej róży. Pełne soczystych pestkowych owoców: wiśni i czereśni. W ustach pełne suszonych owoców oraz korzennych przypraw, pieprzu, gałki muszkatołowej, z długim finiszem. Wino należy serwować schłodzone do temperatury 17-18°C. Cukier resztkowy 3 g/l, kwasowość ogólna 5,1 g/l.

 

Julia

Wino białe
Wino rześkie i mineralne. W nosie dominują nuty cytrusowe: mandarynka i cytryna oraz aromaty polnych kwiatów. W ustach świeże i owocowe, wyczuwalny melon, jabłko. Doskonałe zarówno do picia solo, jak i do podawania z jedzeniem. Wino należy serwować schłodzone do temperatury 11-12°C. Cukier resztkowy 0,5 g/l, kwasowość ogólna 6,3 g/l.

 

Rondino

Wino czerwone
Wino lekkie i bardzo owocowe. W nosie kwiaty: frezje, fiołki, konwalie, owoce leśne, jeżyny i tarniny oraz wiśnie. W ustach świeże i soczyste maliny, jeżyny oraz wiśnie. Bardzo dobrze zbalansowane, z wyczuwalną nutą przypraw korzennych. Wino należy serwować schłodzone do temperatury 17-18 °C.
Cukier resztkowy 3 g/l, kwasowość ogólna 5,1 g/l

 

 

Sempre

Wino czerwone
Wino lekkie w stylu klaretu. W nosie owoce leśne oraz czarna porzeczka, malina z nutą podwędzaną. W ustach aromat owoców leśnych: jagody, borówki oraz maliny z rześkimi taninami oraz tytoniowym posmakiem. Wino należy serwować schłodzone do temperatury 17-18 °C. Cukier resztkowy 3 g/l, kwasowość ogólna 5 g/l.

 

Solis

Wino białe
Wino białe wytrawne. W nosie cytrusy i owoce tropikalne, dominujący ananas z aromatem miodu kwiatowego. W ustach brzoskwinie, gruszki i jabłka z orzeźwiającym finiszem. Serwować w temp. 11-12°C.

 

Helix

Wino białe
Wino taniczne, cieliste i dobrze zbalansowane. W nosie kwiatowe z dominującą nutą hibiskusa i dzikiej róży. Pełne soczystych pestkowych owoców: wiśni i czereśni. W ustach pełne suszonych owoców oraz korzennych przypraw, pieprzu, gałki muszkatołowej, z długim finiszem. Wino należy serwować schłodzone do temperatury 17-18°C. Cukier resztkowy 3 g/l, kwasowość ogólna 5,1 g/l.

Oferta turystyczna

Obejmuje oprowadzanie po winnicy oraz przetwórni z omówieniem historii winnicy i uprawianych szczepów oraz komentowaną degustację win z deskami lokalnych serów i wędlin. Oferta jest dostępna zarówno dla osób indywidualnych, jak i grup zorganizowanych.

Cena: do indywidualnego ustalenia.

Na miejscu prowadzona jest sprzedaż win, nie ma w sprzedaży innych produktów regionalnych. Stałe posiłki nie są dostępne, ale po wcześniejszym zamówieniu, przygotowywane są pyszne obiady i inne dania oparte o regionalne produkty.
W winnicy dostępny jest profesjonalny przewodnik z angielskim oraz niemieckim i rosyjskim. Na terenie winnicy postawiona jest obrosnięta winoroślą altana, w której można degustować wina oraz uprawiane również winogrona deserowe, a także podziwiać z niej uroki otaczającego winnicę krajobrazu. Obok altany miejsce na ognisko i grilla.

Wydarzenia

Od lat, zawsze we wrześniu odbywa się otwarta impreza Kolacja na Winnicy Zadora.

Kalendarium wydarzeń

Maj 2021
Nie odnaleziono wydarzeń!
Skip to content