STRONA W BUDOWIE

 

 

 

Rys historyczny polskiego winiarstwa

Tradycje winiarskie w Polsce sięgają X wieku i chociaż Kraków nigdy nie mógł konkurować z zielonogórską czy sandomierską potęgą winiarską, to właśnie w naszym województwie, na zboczach Wawelu miała swój początek historia polskiego wina. Również pod Krakowem znajduje się winiarska historyczna perełka, opactwo benedyktynów w Tyńcu. Wiek XIV był okresem największego rozpowszechnienia upraw winorośli w naszym kraju. Powstawały co raz to nowe winnice, wzrastała konsumpcja wina, a kroniki wymieniają liczne miejscowości, w których wyrabiano wino. Istnienie upraw winogradów znajduje swoje potwierdzenie w nazewnictwie wielu miejscowości, jak chociażby Winiary, czy Winnagóra.  Regres polskiego winiarstwa zapoczątkowały zmiany klimatyczne, które obniżały i niweczyły plon winogron oraz moda na zachodnie produkty. Masowo sprowadzano wino z Węgier, ale także z Włoch i Francji. Ostatecznego spustoszenia wśród polskich winnic dokonały siedemnastowieczne wojny. Obecnie obserwujemy dynamiczny rozwój enoturystyki, odtwarzania tradycji winiarskich i popularyzacji kultury wina. Z roku na rok przybywa w Polsce winnic sadzonych z myślą o produkcji i sprzedaży wina. Na przestrzeni 10 lat liczba winnic wzrosła z dwudziestu kilku do prawie czterystu.

Winnice w Polsce:

Polska – 394

Małopolska – 106

Podkarpackie – 98

Uprawie winorośli w naszym regionie sprzyja urozmaicona rzeźba terenu, dobrze nasłonecznione zbocza i kontynentalny klimat. Jeśli do tego dodamy urokliwe położenie, bogate w przyrodnicze, czy architektoniczne walory tereny, pasję małopolskich winiarzy, chętnie dzielących się swoją wiedzą i doświadczeniem, otrzymujemy atrakcyjny produkt enoturystyczny łączący edukację z rekreacją, dla którego warto odwiedzić nasz region.

Małopolskie winnice to w większości rodzinne przedsięwzięcia, ale z szeroką gamą usług turystycznych, oferujące m.in.  zwiedzanie winnicy, winobranie, noclegi, degustacje, imprezy plenerowe, warsztaty edukacji winiarskiej.