Kuchnia regionu tarnowskiego kształtowała się w prawdziwym tyglu – to efekt położenia na skrzyżowaniu ważnych w średniowieczu szlaków handlowych, dużej historycznie diaspory żydowskiej, a także faktu, że obszar ten był przez ponad 120 lat częścią zaboru austriackiego. Obecnie natomiast Małopolska to jeden z najbardziej dynamicznie rozwijających się regionów winiarskich w Polsce i to tutaj zarejestrowanych jest najwięcej winnic! Region Tarnowa nazywany jest czasem „Polską Toskanią”. To tutaj rozlokowana jest większość winnic z Małopolskiego Szlaku Winiarskiego. Podróż po EnoTarnowskie jest okazją do degustacji wyśmienitego wina oraz wybornych, lokalnych produktów, takich jak: sery, wędliny, chleby, fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca i jego przetwory (pasztet, fasolówkę, pierogi), miody oraz inne produkty i potrawy lokalne, które podniosą walory smakowe trunku.
REKOMENDOWANE MIEJSCA
ODKRYWAJ SMAKI POLSKICH MAREK TURYSTYCZNYCH