Winnica Piwnice Antoniego

Winnica leży w otulinie Parku Ciężkowickiego na wysokości 250 metrów. Nachylenie stoku wschodnio-południowe. Od północy przed chłodnymi wiatrami winnicę chroni Góra Kokocz (464 m n.p.m.). Od południa rozciąga się Pogórze Ciężkowice i Pasmo Brzanki, na wschód aż po Rymanów Pogórze Strzyżowsko-Dynowskie. Opadów jest tu mniej niż w najbliższych okolicach, bo Kokocz od północy skutecznie odbija także burze. Gleba dobrze przepuszczalna, typowy flisz podkarpacki, czyli pokłady łupka błotnistego położone na piaskowcu. To powoduje specyficzny bukiet kwiatowy wyczuwalny i w nosie, i w ustach.

Kontakt

Antoni i Damian Marcinek
Wola Lubecka 15, gm. Ryglice,
tel: 608017274 / 606 908 404 ,
e-mail: antonimarcinek@wp.pl
www.piwniceantoniego.pl
https://www.facebook.com/PiwniceAntoniego

Godziny otwarcia

Piątek: 16.00 – 18.00
Sobota: 10.00 – 18.00

Rok założenia

winnica sadzona w latach 2002-2005. Pierwsze wina w sprzedaży w 2005 roku

Powierzchnia

0,74 ha

Uprawiane odmiany:

Wina czerwone: Rondo, Regent, Cabernet Cortis, Leon Millot, Cascade, Monarch i Dunaj
Wina białe: Solaris, Bianca, Johanniter, Seyval Blanc oraz w mniejszych ilościach Kryształ, Aurora, Muscat Ottonel, Jutrzenka

Galeria

Nasze wina

Brzask

Biały, wytrawny kupaż: Seyval Blanc, Johanniter, Solaris (45:45:10).

Podczas winifikacji stosowane jest krótkie, kilkugodzinne macerowanie w celu wydobycia bukietów kwiatowych. Potem zimna fermentacja w stalowych kadziach, w temperaturze do 16 stopni C., dość długa, trwająca około 3 tygodnie. Wino przez chwilę dojrzewa na osadzie, potem zlane i uspokojone dojrzewa w stalowych zbiornikach do maja-czerwca.

Alkohol 13%. 6 g cukru resztkowego, kwasowość 7 g.

Kolor przezroczysty, lekko słomkowy.

Dominują aromaty zielonego jabłka, agrestu, skórki grejpfruta.

W ustach wino bardzo rześkie (stąd nazwa „Brzask” sugerująca degustację po porannym przebudzeniu), z przyjemną, wyczuwalną kwasowością.

Świetnie sprawdzi się do samodzielnego picia, jako aperitif, także do świeżych, podpuszczkowych serów i lekkich potraw z drobiu.

Perła Kokocza

Biały, półwytrawny kupaż: Bianca, Solaris, Muscat Ottonel (40:40:20).

Maceracja do 24 godzin. Potem trzytygodniowa, prowadzona w stalowych kadziach, zimna fermentacja. Wino leży na drugim osadzie, w tym czasie stosowany jest batonage, czyli mieszanie wina z osadem. Finalnie wino dojrzewa w stalowych kadziach do maja-czerwca.

Alkohol 11,5%. 19 g cukru resztkowego, kwasowość 6 g.

Kolor intensywniejszy i mocniejszy od Brzasku, ciemniejsza słomka.

W nosie dominują pomarańcz, morela, brzoskwiniowa marmoladka.

W ustach wino tłuściejszych, zaokrąglone, korpulentne.

Idealnie paruje się z tłustymi rybami, świeżymi serami, pasztetami warzywnymi i drobiowymi.

Julita

Biały, półsłodki kupaż: Kryształ, Aurora, Jutrzenka (33:33:33).

Dłuższa maceracja, nawet do 48 godzin. Fermentacja bez schładzania, czyli w naturalnej temperaturze piwnicznej (nawet do 20 stopni), trwa krócej 9-14 dni i przebiega w stalowych kadziach. Finalnie wino dojrzewa prawie rok w stalowych kadziach.

Alkohol 11,5%. 30 g cukru resztkowego, kwasowość 6 g.

Kolor intensywny, mocno słomkowy ze złotymi refleksami.

Wyraźne aromaty ziołowo-miętowe.

W ustach pełne, okrągłe.

Dobrze komponuje się z deserami, owocowymi ciastami, owocami i sałatkami z wyczuwalną kwasowością.

 

Kaskada

Różowe, półwytrawne, odmianowe – 100% Cascade.

Dla wydobycia koloru maceracja trwa do 24 godzin. Potem następuje dwutygodniowa, zimna fermentacja w stalowych kadziach. Także dojrzewanie przebiega w stali i trwa do czerwca-lipca.

Alkohol 12,5%. 11 g cukru resztkowego, kwasowość 7 g.

Kolor intensywnie różowy.

Aromaty to przede wszystkim czerwone, ogrodowe owoce, truskawki, poziomki, maliny.

W ustach wino jest łagodne, z wyczuwalną, mięciutką taniną i z lekką, radosną kwasowością.

Kulinarnie uniwersalne, warto spróbować z sumem i mięsnymi pasztetami, świetnie pijalne samodzielnie.

 

Nestor

Czerwony, wytrawny kupaż: Rondo, Regent, Cabernet Cortis (40:40:20).

Maceracja połączona z fermentacją trwa 14-16 dni i przebiega w temperaturze otoczenia. Nastaw jest codziennie dwukrotnie mieszany. Po odciśnięciu 3-4 dniowa sedymentacja, przelewanie i szczepienie bakteriami fermentacji malolaktycznej. Po jej zakończeniu wino dojrzewa rok w stalowych kadziach. Dodawanych jest trochę chipsów dębowych.

Alkohol 12,5%. Bez cukru resztkowego, kwasowość 5 g.

Barwa ciemnoczerwona, rubinowa.

W nosie nuty wiśni, jeżyn, trochę prażonej tarniny.

Usta z wyczuwalnymi, miękkimi garbnikami, stosunkowo niska kwasowość.

Wino dobrze pasuje do lekko zrobionej wołowiny oraz tłuściejszej wieprzowiny, np. golonki.

Senior

Czerwony, wytrawny kupaż: Monarch, Dunaj, Leon Millot (50:10:40).

Maceracja połączona z fermentacją trwa 14-16 dni i przebiega w temperaturze otoczenia. Nastaw jest codziennie dwukrotnie mieszany. Po odciśnięciu 3-4 dniowa sedymentacja, przelewanie i szczepienie bakteriami fermentacji malolaktycznej. Po jej zakończeniu wino dojrzewa rok w stalowych kadziach. Bez dębowych chipsów.

Alkohol 11,5%. Cukier resztkowy ledwo obecny, kwasowość 6 g.

Barwa ciemno czerwona, na kieliszku wyraźna łezka.

Aromaty dojrzałej, ciemnej śliwki, kwaskowatej wiśni, a z kwiatowych nut wyczuwalny jaśmin.

Wino można parować z lżejszymi mięsami, delikatnie przyrządzonym drobiem lub cielęciną.

 

Danutie

Słodki kupaż rożnych, białych szczepów.

To autorskie wino robione jest hobbystycznie, dla własnych celów. Powstaje na bazie miodu z pasieki ulokowanej na winnicy oraz z resztek gron różnych szczepów, które zrywane są dopiero pod koniec października. Grona macerowane są razem z szypułkami przez 3-4 tygodnie. W efekcie wino nabiera charakteru wina pomarańczowego. Do maceracji dodawany jest miód, który powoduje wydrenowanie wszystkich garbników. Wino dojrzewa do dwóch lat.

Wino bardzo słodkie, cukier zależnie od roku od 90 do 120 g, niska kwasowość.

W nosie cała gama zapachów miodowych, dojrzałych owoców oraz nutki ziołowe z szypułek.

Idealnie pasuje do deserów, ciast albo jako aperitif. W kontraście sprawdzą się ostre, niebieskie sery. To także idealne wino na zamknięcie dnia we dwoje.

 

Vermell

Słodki kupaż rożnych, czerwonych szczepów.

Także to autorskie wino robione jest hobbystycznie, dla własnych celów. Powstaje na bazie miodu z pasieki ulokowanej na winnicy oraz z resztek gron różnych szczepów, które zrywane są dopiero pod koniec października. Grona macerowane są przez kilkanaście miesięcy. Do maceracji dodawany jest miód spadziowy. Wino dojrzewa do dwóch lat.

Wino słodkie, w stylu porto, cukier zależnie od roku – maksymalnie 90 g, niska kwasowość.

W nosie miód, dojrzałe, egzotyczne owoce oraz nuty pieprzu.

Wino dobrze paruje się z deserami, ale też z ostrymi, niebieskimi serami.

 

 

Oferta turystyczna

Obejmuje oprowadzanie po winnicy z omówieniem historii winnicy i uprawianych szczepów oraz komentowaną degustację win z deskami lokalnych serów i wędlin. Oferta jest dostępna zarówno dla osób indywidualnych, jak i grup zorganizowanych.

Cena: do indywidualnego ustalenia.

Jest też miejsce na ognisko oraz platforma, z której widać całą winnicę.
Na miejscu prowadzona jest sprzedaż win. Ponadto w sprzedaży są miody z własnej pasieki i pyłek oraz samodzielnie wykonywane octy winne, biały i czerwony, robione z winogron pozostałych po maceracji. Stałe posiłki nie są dostępne.

Wydarzenia

Co roku na przełomie maja i czerwca odbywa się Otwarcie Sezonu na Winnicy. W 2021 r. połączone będzie z miodobraniem.
Na przełomie września i października odbywa się Winobranie z występem regionalnych zespołów folklorystycznych, degustacją zagrodowych serów, domowych ciast i pieczyw.
Oprócz tego podczas wakacji przyjemniej raz w miesiącu prowadzona jest otwarta degustacja zbiorowa.

Kalendarium wydarzeń

Nie odnaleziono wydarzeń!
Skip to content