Winnica Nowizny, jak już to kiedyś zostało powiedziane, założona została w 2005 roku. Niewiele brakło, by zamiast niej był tu sad śliwkowy, bo przecież gmina Iwkowa śliwkami słynie, świeżymi owocami, suszonymi i wędzonymi. Szczęśliwie dla enoturystów ostateczna decyzja brzmiała: winnica. I nie ma się co dziwić, bo teren tu przepiękny, powietrze czyste, przyroda nieskażona, a i samo siedlisko wręcz dla winorośli stworzone. Południowy stok, nachylenie 20%, wysokość nieco ponad 300 metrów n.p.m., gleba dobrze przepuszczalna, nieco piasków i gliny, unikatowy mikroklimat wygenerowany przez płynący u stóp winnicy potok. Geograficznie jesteśmy na Pogórzu Rożnowskim, którego wzniesienia, jak również szczyty Beskidu Wyspowego i Beskidu Sądeckiego doskonale są widoczne z winnicy, a szczególnie z dużej, drewnianej altany zbudowanej na jej wierzchołku.

Dodajmy, że winnica jest przedsięwzięciem rodzinnym, już dwupokoleniowym, gdyż córka właścicieli także zajmuje się winnicą, między innymi oprowadza grupy. Zresztą oferta enoturystyczna Winnicy Nowizny jest szeroka, winiarze współpracują w ramach projektów z ENOTarnowskie, Małopolskim Szlakiem Winnym, a kulinarnie z lokalnymi hodowcami, rolnikami czy sadownikami (obłędne pierogi robione w winnicy z wędzoną śliwką od Piwowara z Dobrocieszu – jedzonko z gatunku „must eat”!).

Dodajmy też, że całe gospodarstwo ma ponad 5 hektarów, a w jego skład poza – jednohektarową – winnicą wchodzi park linowy dla dzieci oraz hodowla danieli. Niewątpliwą atrakcją gospodarstwa i samej winnicy jest przeniesiona tutaj z nieodległej Wytrzyszczki oryginalna, stara piwniczka z końca XIX wieku, w której prowadzone są komentowane degustacje i różne winiarskie spotkania. Oczywiście, w piwniczce leżakują wina. Dobrze, szczególnie w upalne lato zajść do piwniczki z kieliszkiem Nowi i posłuchać opowieści Bogusława Kamińskiego o historii piwniczki, winnicy i tych terenów.

A propos win, a właściwie winorośli. Posadzone są tutaj głównie hybrydy doskonale przystosowane do lokalnych warunków. Na białe wina m.in.: Solaris, Bianca, Aurora, Muscaris, Seyval Blanc, Hibernal; na czerwone Marechal Foch i Regent. Przy produkcji win zarówno fermentacja, jak i dojrzewanie odbywa się w stalowych kadziach.

Bardzo ciekawym, a dla enoturystów atrakcyjnym i zarazem edukacyjnym elementem winnicy, są zgrabnie zaprojektowane tablice z opisami poszczególnych odmian, postawione przy określonych rządkach winorośli. Dzięki temu widzimy, jak wyglądają poszczególne grona, jak się różnią barwą czy wielkością, kiedy dojrzewają, skąd pochodzą, jaką mają charakterystykę.

Skip to content