Poznajmy Hibisa, jedno z najważniejszych białych win z Winnicy Rodziny Steców. Budują go cztery szczepy: Aurora, Seyval Blanc, Johanniter i Solaris (40:30:20:10). Każdy coś tu wnosi – Solaris aromaty, Johanniter ciało, Seyval kwasowość, a Aurora neutralną, lekką bazę.
Oczywiście to wino wytrawne, poważne i złożone. Zarówno fermentacja, jak i dojrzewanie obydwa się w dębowych beczkach. Na pełnym osadzie wino leży od 3 do 6 miesięcy, w tym czasie jest też mieszane. Potem leżakuje jeszcze minimum rok w beczce z francuskiego dębu, beczce używanej i po pełnej renowacji przez bednarza, łącznie z ponownym wypalaniem. Nie ma wielkiego alkoholu, bo 11%, nie ma też cukru resztkowego, a kwasowość na poziomie 6 g. Kolor intensywnie słomkowy, łapie złote refleksy z dębiny. Aromaty są mocno złożone, z egzotycznymi owocami, kardamonem, cynamonem i wanilią. Usta maślane, gładkie, okrągłe, pełne, oleiste, gęste. Wino jest ekstraktywne, o stosunkowo niskiej kwasowości, z miękkimi, wyczuwalnymi taninami.
Widzicie już, że ta charakterystyka idealnie pasuje do karpia pieczonego w piecu. Sztuka przyrządzenia karpia polega w tym wypadku na tym, że wyfiletowany, delikatnie doprawiony plaster karpia zapieka się z sosem serowym oraz pieczarkami podsmażonymi z cebulką.
Warto podkreślić, że Gospodarstwo Rybackie Mariana Tomali z Przyborowa przede wszystkim zajmuje się hodowlą ryb – pisaliśmy o tym szerzej w innym miejscu bloga, więc tutaj tylko krótkie przypomnienie – przede wszystkim karpia, ale też amura, tołpygi, lina, szczupaka, okonia i suma. Ryby hodowane są tradycyjnie w oparciu o system Dubisza polegający na przerzucaniu ryb w miarę ich dorastania do coraz większych stawów.
Nowym pomysłem gospodarstwa jest uruchomienie fish trucka, gdzie przyrządzane i serwowane są świeżo odłowione ryby, m.in. wspomniany tu karp. W ramach współpracy z lokalnymi producentami, produkty używane do przyrządzania ryb pochodzą właśnie od nich, np. ser w typie mozzarelli czy jarzyny albo grzyby. W fish trucku dostaniecie praktycznie każdą z ryb hodowanych w gospodarstwie rybackim. Możecie wybrać filet smażony w głębokim tłuszczy, ryby z pieca w różnej postaci, ryby w sosie warzywnym, chrust z karpia.
Szeroką paletę win znajdziecie w Winnicy Rodziny Steców. Białe: Hibian, Hibis i Sibian; różowe Rose; czerwone: Leron, Roch, Antonio. Do winnicy łatwo trafić, leży w Małopolsce, w powiecie tarnowskim, w winiarskim regionem ENOTarnowskie, na południowym wzgórzu górującym nad Tuchowem. To największa w regionie winnica i jedna z pierwszych. Obecnie stery przejął syna założyciela – Rafała, Michał Stec. Idąc dotychczasowym torem rozwija winnicę, współpracuje z lokalnym środowiskiem przy różnych projektach (m.in. Tuchovinifest – Międzynarodowy Festiwal Wina w Tuchowie, w 2021 r. miała miejsce już V edycja).