Do Winnicy Rodziny Steców trafić łatwo. Adres to: Małopolska, powiat tarnowski, miasto Tuchów, ul. Wołowa. Tuchów to nieduże, kameralne miasteczko, w którym, a propos wina, od kilku lat rokrocznie odbywa się jedno z ważniejszych winiarskich wydarzeń, mianowicie Tuchovinifest czyli Międzynarodowy Konkurs Win. Swoje wina ocenie profesjonalnych degustatorów poddają winiarze z Małopolski, pozostałych regionów winiarskich kraju, a także ze Słowacji, Czech, Węgier, Austrii czy Moraw. Impreza ma charakter otwarty i na degustacje wina, produktów lokalnych, na występy artystyczne i koncerty ściągają także rzesze enoturystów. Rafał Stec, ojciec obecnie odpowiedzialnego za Winnicę Rodziny Steców – Michała, był jednym z inicjatorów tego wydarzenia.
No właśnie, wracają do winnicy i jej lokalizacji. Centrum miasta jest po zachodniej stronie Białej, górskiej rzeki wartko tu płynącej i uchodzącej w Tarnowie do Dunajca. Natomiast winnica zlokalizowana jest po wschodniej stronie Białej, w oddaleniu od miasta, na wysokim wzgórzu. Jadąc od Tarnowa (to droga na Krynicę) przed mostem na Białej skręca się na Bistuszową i Ryglice i po mniej więcej kilometrze po raz kolejny skręca w lewo w ulicę Wołową, i jedzie ostro pod górę kilka kolejnych kilometrów. Na szczycie jeszcze raz skręt w lewo, kilkaset metrów drogą szutrową i oto jesteśmy na winnicy, a otwierający się widok na Tuchów, Dolinę Białej i dalej Pasma Beskidów jest niezwykły. Gdy popatrzymy za plecy horyzont zamykają nam kilkusethektarowe Lasy Tuchowskie.
Winnica jest duża, całe gospodarstwo to 16 hektarów, nasadzenia 8 hektarów (w tym szkółka). Wina z Winnicy Rodziny Steców słyną wysoką jakością i niepowtarzalnym charakterem wynikającym z trzech kluczowych rzeczy. Raz, to siedlisko. Stok jest południowy i południowo-zachodni, odkryty, i słoneczny, otwarty dla wiatrów na linii wschód-zachód. Gleba podgórska, skała piaskowa, margle i glina, dobrze absorbująca i magazynująca wodę. Od północy Lasy Tuchowskie stanowią naturalną osłonę. Po drugie gatunki winorośli. W winnicy w pełni świadomą decyzją rosną wyłącznie hybrydy osiągające tutaj optymalne wartości. Po trzecie winifikacja i sposób upraw. Winnica ma certyfikację ekologiczną, a uprawy prowadzone są zgodnie z zasadami permakultury. W pewnym skrócie mówiąc chodzi o to, by uprawa wpisywała się w naturalny ekosystem, w charakter siedliska, z jak najmniejszą ingerencją winiarza w cały proces. Permakultura oznacza także szczególną troskę o Ziemię oraz korzystanie z procesów, jakie naturalnie zachodzą w naturze.
W Winnicy Rodziny Steców powstaje pięć win. Dwa białe: Sibian i Hibis, różowe Rose oraz dwa czerwone: Roch i Leron. Michał Stec planuje stworzenie szóstego wina. Decyzja, co to będzie jeszcze nie zapadła, ale niewykluczone, że będzie to wino pomarańczowe, nawiązujące w sposobie winifikacji do gruzińskich tradycji (stamtąd wywodzą się wina pomarańczowe).