Robert Beściak jest jednym z najbardziej znanych i twórczych winiarzy w winiarskim regionie ENOTarnowskie. W swojej Winnicy Dąbrówka oprócz win spokojnych, w małych seriach produkuje wina naturalnie musujące, wpisując się tym samym w obowiązujące, modne trendy związane z jak największą naturalnością win, i co z tym idzie, jak najmniejszą ingerencją winiarza w proces powstawania wina.

Tak więc Beściak wprowadza nowe (a zrazem jak najbardziej tradycyjne) technik winifikacji i produkcji win naturalnie musujących w stylu pet-nat. Pierwsze butelki w tym stylu mają być dostępne jeszcze w 2021 roku.

Z kolei ekologicznym aspektem na winnicy jest maksymalne wykorzystanie winogron nie tylko do produkcji win, ale także dżemów, zaś winogronowych pestek do eko-poduszeczek.

Jak widać Beściak harmonijnie rozwija winnicę, dywersyfikując ofertę i opierając się na współpracy z lokalnymi dostawcami produktów i usług oraz regionalnymi stowarzyszeniami. Degustacje prowadzi z sommelierem z Tarnowa, do wina serwowane są produkty od lokalnych producentów. Sery Bogoni z Bogoniowic, wędliny od Kocika z Janowic, przetwory z buraczka z ekologicznego gospodarstwa Jana Czaji, przetwory owocowe od Barbary Zych i Barbary Kłósek, przekąski i ciepłe dania z KGW Pełna Chata ze Szczepanowic, itd., itp.

Imprezy winiarskie u Beściaka są także okazją do prezentacji produktów okolicznych producentów, np. żywych octów z Octovni.

Konkretne efekty przynosi współpraca z LGD Dunajec-Biała skutkująca pisaniem wspólnych projektów i pozyskiwaniem środków chociażby na rozwój infrastruktury na winnicy. Beściak intensywnie współpracuje też z Tarnowską Organizacją Turystyczną przy rozwoju turystyki, a szczególnie enoturystyki w ENOTarnowskie: powstają mapki, foldery, wspólne akcje promocyjne.

Ta współpraca jest kluczowa dla rozwoju winnicy, ale także dla wspomnianych wyżej partnerów i stanowi świetny przykład, jak można budować nową, atrakcyjną jakość w oparciu o idee lokalności. Tego właśnie szukają enoturyści!

Winnica Dąbrówka ma także rozbudowaną ofertę związaną z aktywną enoturystyką. Oprócz budowanej właśnie winiarni na terenie winnicy znajduje się nieduży, drewniany domek na wynajem dla 3-4 osób, obok biegną oznakowane trasy rowerowe EnoVelo, a rowerzyści mogę bezpiecznie zaparkować rowery na specjalnych stojakach i odpocząć na widokowych ławeczkach. Jest tu duża mapa całego regionu ENOTarnowskie, z zaznaczonymi winnicami, atrakcjami turystycznymi, trasami rowerowymi i pieszymi, a obok duży parking dla kamperów.

Taka kompleksowa oferta pozwala na dynamiczny rozwój winnicy oparty o sprzedaż wina i produktów z winogron, degustacje, wynajem winnicy na okolicznościowe imprezy oraz enoturystykę i jest przykładem dobrych praktyk dla pozostałych winnic.

– Kluczem do rozwoju jest obserwacja rynku enoturystycznego i wprowadzanie oczekiwanych, nowych produktów oraz ciągłe uatrakcyjnianie oferty. A to wszystko ma szansę realizacji tylko przy współpracy w ramach ENOTarnowskie z pozostałymi winiarzami, rolnikami, hodowcami, rzemieślnikami, stowarzyszeniami – mówi Beściak. – Ot, przykładowo, właśnie pracujemy wspólnie nad wioską winiarską, jaka powstanie w ramach klastera zrzeszającego winiarzy ze Szczepanowic, Dąbrówki Szczepanowskiej i Janowic oraz instytucje i stowarzyszenia.

Dodajmy na koniec, że Dąbrówka Szczepanowska to zaciszna wioska na styku Kotliny Sandomierskiej i Pogórza Zachodnio-Karpackiego. Południowy stok winnicy łagodnie schodzi w kierunku Dunajca. Wokół zalesione wzgórza, cisza, spokój i sielskie widoki. Tutejsze wina, medalowe, soczyste, z atrakcyjnym owocem, świetnie pasują do lokalnych produktów. Ale o parowaniu win Beściaka z lokalnymi smakołykami opowiemy wkrótce w kolejnych wpisach…

Skip to content