Smaki i aromaty winiarskiego regionu ENOTarnowskie są niesamowite. Soczyste wina idealnie pasują do produktów lokalnych rolników, serowarów, masarzy, ogrodników, pszczelarzy, piekarzy… Wkrótce przygotujemy dla Was paczki z winami i produktami specjalnie do tych win sparowanymi przez sommeliera! Te paczki będziemy Wam dostarczać, jeśli zechcecie zrobić sobie wyjątkowy prezent.

Na blogu pisaliśmy już o buraczku Czerwona Kula z gospodarstwa ekologicznego Jana Czai w parze z winem Anna z Winnicy Dąbrówka. Teraz proponujemy Wam kolejne zestawienie: białe, wytrawne wino Blanc Barrique 2018 z Winnicy Amelie z serem Kazik od Baby Jagły.

Blanc Barrique to odmianowy Johanniter. O jego wyjątkowości stanowi półroczne dojrzewanie w używanej, dębowej beczce po czerwonym winie. Dzięki temu wino złapało głęboki, złoty kolor i delikatnie słodkawe, waniliowe aromaty, które otulają gęste owoce. Pomarańcze przybierają tu formę konfitury liźniętej skórką z limonki, są podprażone jabłka, jest też mocno dojrzała klapsa otoczona różą.

W ustach czuć przyjemną kwasowość (jest tu 5,8 g kwasu na litr) i znowu zjawia się beczkowe odczucie słodyczy, beczkowe, bowiem cukru resztkowego nie ma tu wcale. Ale dzięki temu mamy piękną równowagę smaku.

Kazik to ser z Maniowa małej wioski leżącej koło Szczucina nad Wisła, na krańcu Małopolski. To ser podpuszczkowy, dojrzewający, przerośnięty niebieską pleśnią, z miękką, niemalże kremową teksturą. Kazik jest bardzo intensywny w smaku i mocno pachnący, m.in. czuć tu grzybowe nuty. I te właśnie jego elementy świetnie współgrają z winem, podkreślają jego naturalny, owocowy, kwasowy charakter, wino zaś delikatnie łagodzi ser. Bardzo harmonijne zestawienie.

Film winie, serze i o parowaniu możecie zobaczyć tutaj:

 

Skip to content