Blog
Rose z Winnicy Janowice z kruchymi paluchami od Gochy
Wino różowe w swej istocie jest winem niezobowiązującym, słonecznym, otwartym, radosnym. Pochodzi z Prowansji, co właściwie wszystko nam na temat „różu” mówi. W ciepłe letnie, wczesnowiosenne i wczesnojesienne dni, nic przyjemniejszego niż nad odpowiednio schłodzoną...
Chors z Winnicy Uroczysko z karpiem od Tomali pieczonym w jarzynach
W Winnicy Uroczysko Hibernal zajął kluczowe stanowiska, a robiony z niego Chors jest jednym z tych win, którym Haus częstuje enoturystów z wyjątkowym namaszczeniem. Że przesada? Absolutnie! Chors to wino, przy którym warto pochylić się na dłużej, smakować, wąchać,...
Julita z Winnicy Piwnice Antoniego z pieczonymi jabłkami z sadu Zwolińskiego
Szampion, Idared, Lobo, Cortland, Jonaprince, Szara Reneta, to kluczowe odmiany uprawiane w gospodarstwie Soki Prosto z Sadu. Oczywiście odmian jest wiele więcej, w sumie kilkanaście, ale to właśnie te wymienione budują smak sadu. Dodajmy, budują w dwójnasób: po...
Rondino z Zadory z makaronem z sezonowymi jarzynami
Rondino to kwintesencja owocu, soczystości i lekkości. Szczep jest tutaj ujarzmiony przez warunki geograficzne i winifikację. Jak wiadomo, Rondo odmianowo jest szczepem dającym wino ekstraktywne, zadziorne, często taniczne, raczej o wysokiej kwasowości. Tymczasem w...
Red Cuvee z Bogu-Miły z serem podpuszczkowym od Baby Jagły
W Gospodarstwie Baba Jagła sery robi się z mleka krów rasy jersey, a to już nam sporo mówi. Ser podpuszczkowy to tutaj podstawowy ser. Idealny na świeżo, po zrobieniu, ale także z potencjałem do miesięcznego nawet dojrzewania. Barbara Jagła przygotowuje ten ser w...
Wytrawna biel z Manru ze smażonym karpiem z Fish Trucka
Fish truck, jak sama nazwa wskazuje jest mobilny, a najczęściej parkuje w okolicach stawów należących do Gospodarstwa Rybackiego Mariana Tomali w Przyborowie (gospodarstwo w sumie obejmuje 270 hektarów stawów znajdujących się w historycznych lokalizacjach: Rudy Rysie,...
Czerwień Nowi z kiełbasą z dziczyzny
Winnica Nowizny, jak już to kiedyś zostało powiedziane, założona została w 2005 roku. Niewiele brakło, by zamiast niej był tu sad śliwkowy, bo przecież gmina Iwkowa śliwkami słynie, świeżymi owocami, suszonymi i wędzonymi. Szczęśliwie dla enoturystów ostateczna...
Dobrawa z Winnicy Dąbrówka z serowymi kulkami Bogoni
Winnica Dąbrówka to jeden z ambitniejszych projektów winiarskich nie tylko w ENOTarnowskie. Duża, bo obecnie trzy-, a już wkrótce czterohektarowa winnica, właśnie wzbogaciła się o imponującą winiarnię, w skład której wchodzi piwnica do produkcji i dojrzewania wina,...
Sibian z Winnicy Rodziny Steców z kolorową sałatką
Przyglądnijmy się winu z Winnicy Rodziny Steców. Biały, wytrawny Sibian to kupaż czterech szczepów, można już spokojnie powiedzieć, że typowych dla naszego regionu. Rafał i Michał Stecowie połączyli tutaj Seyval Blanc, Muscat Odeski, Muscaris i Jutrzenkę w proporcjach...